Saturday, 13 October 2012

Si Pemakai Contact Lens..

Assalamualaikum W.B.T..

akhir2 ni asyik join segmen x habis2, mesti korang pn da boring kan.. :P

well, kali ni nak buat entry yg ilmiah sikit la. siapa pakai contact lens sila angkat tangan ?

hurmm,, pakai contact lens mesti cantik kan? sy pun fkir mcm tu jugak. mata cantik, berkilau2, ala2 korea gitu.

TAPI,, bagi yg muslimah, nak pakai kanta lekap a.k.a contact lens ni sebenarnya ada syaratnya.. lihat di bawah:

kita boleh memakai kanta lekap atas alasan berikut:

1. Tujuan Perubatan
- iaitu orang yang memakainya kerana masalah penglihatan seperti rabun dan memakai kanta lekap sebagai ganti cermin mata. Hukumnya adalah harus dengan syarat tidak memberi kemudaratan pada mata.

2. Tujuan Perhiasan
- iaitu memakainya sekadar suka-suka, bukan kerana keperluan. Ia masuk dalam hukum perhiasan. Perhiasan diharuskan selagi tidak melanggar batasan Syara' iaitu;
a) tidak mendedahkan aurat dan berlaku tabarruj*.
b) tidak mendatangkan fitnah iaitu menimbulkan ghairah orang lain
c) tidak mengubah ciptaan Allah S.W.T
d) tidak berupa penipuan atau pemalsuan
e) tidak menyerupai perbuatan orang kafir
f) tidak berlebihan
g) tidak memudaratkan

*Tabarruj = perbuatan berhias atau berpakaian secara berlebih-lebhan bagi seorang wanita sehinga menarik perhatian ramai, tetapi tanpa membuka aurat.

So, kalau mata dah molek, elok, x rabun, rasanya x perlu la pakai kanta lekap kot. natural beauty org cakap kan. lain la kalau berhias untuk suami. sebarang kemusykilan, boleh rujuk pada yang lebih arif. sy hanya berkongsi maklumat. Wallahua'lam.

p/s: masuklah ke dalam Islam sebenar-benarnya. :)

2 orang bagi pendapat:

CikNana said...

sy paling x berani mo pakai contact lens..he

I am Me said...

cik nana: sama la. takut jak mo masukkan dalam mata kan? hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by BloggerCandy.com