Thursday, 27 September 2012

Anak-anak Syaitan!

Assalamualaikum W.B.T..

Beware!!!
Umar al-Khattab r.a berkata, terdapat 9 jenis anak syaitan:

1. Zalituun
-Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat. Menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu.

2. Wathiin
- Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah.

3. A'awan
- Menghasut sultan /raja/pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.

4. Haffaf
- Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat seperti disko, kelab malam & tempat yang ada minuman keras.

5. Murrah
- Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yang sukakan muzik sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour, etc.

6. Masuud
- Duduk di bibir manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yang mula dari kata-kata mulut.

7. Daasim
- Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumah tangga (suami isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas memukul isteri, isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumahtangga lagi).

8. Walahaan
- Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat serta menjejaskan ibadat-ibadat kita yang lain.

9. Lakhuus
- Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api/matahari.

Mana satu jenis anak syaitan yang selalu mengganggu kalian? Maka, berhati-hatilah! Iblis dan syaitan tidak akan pernah berhenti untuk cuba menyesatkan umat manusia. Hanya pada Allah S.W.T kita berlindung dan memohon pertolongan. Wallahu'alam.

credit to: http://www.islamitusuci.com/2012/06/9-jenis-anak-syaitan.html

p/s: Ya Allah, dengan rahmatMu, aku memohon pertolongan hanya dariMu, perelokkanlah urusanku di dunia dan di akhirat. Amin Ya Rabbal 'Alamin.


0 orang bagi pendapat:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by BloggerCandy.com